Jääkiekko

Jääkiekko on joukkupeli, jota pelataan jääkiekkokaukalossa jään päällä. Kaksi joukkuetta ottelevat vastakkain 60 min (3 x 20 min erät) kestävässä ottelussa. Peklssä yhtä joukuetta kohden tulee kaukalossa olla kuusi pelaajaa: maalivahti, kaksi puolustajaa sekä kolme hyökkääjää. Pelin ideana on tehdä otteluajan puitteissa mahdollisimman monta maalia. Pelaajan varusteisiin kuuluu luistimet, maila ja kypärä sekä erilaiset suojat. Jääkiekon pelivälineenä toimii nimenmukaisesti pieni kiekko.

Kansainvälisen jääkiekkokaukalon koko on 56-61m x 26-30m. Jääkiekko on ollut osana olympialaisia vuodesta 1920. Jääkiekon korkeimpia sarjoja ovat NHL (eli National Hockey League), AHL (eli American Hockey League) sekä KHL (eli Kontinentaln Hockey League). Suomessa jääkiekon pääsarja on SM-liiga (tai pelkästään nimellä Liiga).

NHL eli National Hockey League

National Hockey League on jääkiekon ammattilaissarja, jota pelataan Pohjois-Amerikassa eli Yhdysvalloissa ja Kanadassa. National Hockey Leaguessa pelaa 31 joukkuetta, joista 24 on Yhdysvalloista ja 7 Kanadasta. NHL on perustettu vuonna 1817 ja liigan toimitusjohtajana toimii Gary Bettman. NHL – joukkueet on jaetta kahteen konferenssiin: itäinen ja läntinen, sekä nämä konferenssit jaettu eri divisioniin: Tyynenmeren divisioona, Keskinen divisioona, Atlantin divisioona sekä Metropolien divisioona. NHL:n hallitseva mestari on Washington Capitals ja eniten mestaruuksia pitää hallussaan Montreal Canadians. NHL -sarjan voittaja palkitaan Stanley Cupilla.

AHL eli American Hockey League

American Hockey League on jääkiekon ammattilaissarja, jota pelataan Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Jokaisen AHL -sarjassa pelaavan joukkueen tulee olla jonkin NHL -seuran farmijoukkue (eli urheilujoukkue, joka tekee yhteistyötä jonkin ylemmän sarjatason, tässä tapauksessa NHL -seuran, kanssa). American Hockey Leaguessa pelaa 30 joukkuetta, jotka on jaettu itäiseen ja läntiseen konferenssiin ja nämä vielä eri divisioniin; Atlantin divisioona, Pohjoinen divisioona, Keskinen divisioona ja Tyynenmeren divisioona. AHL -sarjan voittaja palkitaan Calder Cupilla. American Hockey League on perustettu vuonna 1936 ja liigan hallitseva mestari on Lake Erie Monsteris (NHL -seura Columbus Blue Jacketsin farmijoukkue).

KHL eli Kontinental Hockey League

Kontinental Hockey League on jääkiekon ammattilaissarja, jota pelataan lähinnä Venäjällä. Liigan joukkueet tulevat seuraavista maista: Venäjä, Valko-Venäjä, Suomi, Slovakia, Latvia, Kiina Ja Kazakstan. Kontinental Hockey League on perustettu vuonna 2008 ja liigassa pelaa 25 joukkuetta. Joukkueet on jaettu kahteen konferenssiin, itäinen ja läntinen sekä konferensit on jaettu eri divisioniin; Bolorov, Tarasov, Harlamov ja Tšernyšov. KHL -ammattilaissarjaa pidetään maailman toiseksi kovatasoisimpana jääkiekkosarjana heti NHL:n jälkeen. Kontinental Hockey Leaguen voittajajoukkue saa palkinnoksi Gagarin Cupin. KHL:n hallitseva mestari on AK Bars Kazan.

Suomen Jääkiekon SM -liiga eli Liiga

Liiga on Suomessa pelattava jöökiekon ammattilaissarja. Liiga on perustettu vuonna 1975 ja sen toimitusjohtaja on Riku Kallioniemi. Sarjassa pelaa 15 joukkuetta jotka on jaettu viiteen lohkoon: Lohko 1: HIFK, HPK ja Kärpät Lohko 2: Ilves, Sport ja Tappara, Lohko 3: Jukurit, Jyp ja Kalpa, Lohko 4: KooKoo, Pelicans ja SaiPa, Lohko 5: Lukko, TPS ja Ässät. Liigan voittajajoukkue on jääkiekon suomenmestari. Sarjan hallitseva mestari on Oulun Kärpät. Eniten mestaruuksia on TPS:llä (eli Turun Palloseura) ja Tampereen Tapparalla, molemmilla on 10 mestaruutta.

Jääkiekon MM -kilpailut

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut on kansainvälinen jääkiekkoturnaus maajoukkueille. Jääkiekon MM -kilpailujen pääsarjassa pelaa 16 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen lohkoon. Jääkiekon MM -kilpailut käytiin ensimmäisen kerran vuonna 1920 Antwerpenin kesäolympialaisissa. Hallitseva jääkiekon maailmanmestari on Ruotsi ja eniten mestaruuksia on Venäjällä (/Neuvostoliitto) yhteensä 27 jääkiekon maailmanmestaruutta.

2018 isäntämaa Tanska maailmanmestari Ruotsi

2017 isäntämaa Saksa/Ranska maailmanmestari Ruotsi

2016 isäntämaa Venäjä maailmanmestari Kanada

2015 isäntämaa Tsekki maailmanmestari Kanada

2014 isäntämaa Valko-Venäjä maailmanmestari Venäjä

2013 isäntämaa Ruotsi/Suomi maailmanmestari Ruotsi

2012 isäntämaa Suomi/Ruotsi maailmanmestari Venäjä

2011 isäntämaa Slovakia maailmanmestari Suomi

2010 isäntämaa Saksa maailmanmestari Tsekki

Tulevat jääkiekon MM -kilpailut vuonna 2019 järjestetään Slovakiassa.