Jalkapallo ja vedonlyönti

Jalkapallo on 1800 -luvun loppupuolella kehitelty joukkuepeli, joka on lähtöisin Britteinsaarilta.

Jalkapallossa kaksi joukkuetta pyrkivät tekemään peliajan puitteissa enemmän maaleja kuin vastustajan joukkue. Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, ja sitä pelataan jokaisella mantereella. Jalkapalloa peltaan 90-120m x 45-90m kokoisella pelialueella ja yhden jalkapallo-ottelun kesto on 90min (2 x 45min erät). Joukkueessa on 11 pelaajaa, joista yksi on maalivahti ja loput ovat kenttäpelaajia. Kenttäpelaajien tulee hallita palloa vain jalkojen ja päänsä avulla, maalivahdit ovat ainoat pelaajat, jotka saavat käyttää käsiään (pl. sivurajaheitto).

Jalkapallon tärkeät kilpailut

Kansainväliset

Jalkapallon MM-kilpailut

Jalkapallon MM-kilpailut eli FIFA World Cup on 1930 perustettu kansainvälinen jalkapalloturnaus. Turnaus järjestetään joka neljäs vuosi ja turnauksen voittajajoukkue julistetaan maailmanmestariksi. Jalkapallon mm -kilpailut on maailman seuratuimpia urheilutapahtumia. Turnauksen karsintoihin osallistuu noin 200 maata, joista lopputurnaukseen selviytyy 32 parasta joukkuetta. Joukkueet pelaavat kahdeksassa alkulohkossa, joista kaksi parasta kohtaavat loppuottelussa. Vuoden 2018 turnauksen Venäjällä voitti Ranska, hopealle sijoittui Kroatia ja pronssille Belgia.

Jalkapallon EM-kisat

Euroopan parhaimmiston vetää nurmikentille jalkapallon em-kisat, jotka sisältävät jalkapallon suurmaita, joiden otteluista unibet euro 2020 kerää herkulliset uutiset ja jännittävimmät käänteet. Eikä tietysti Huuhkajien otteluita jätetä väliin. Jalkapallon em-kisat osallistuu 24 maata (osallistuvien maiden määrä nostettiin vuonna 2016) Menestyneimmät maat mitalien saralla ovat Saksa ja Espanja kolmella kultamitalilla, minkä jälkeen Ranska kahdella kultamitalilla.

Kesäolympialaiset

Jalkapallo on ollut osana olympialaisia vuodesta 1900 lähtien (pl. 1932). Maajoukkueet osallistuivat olympialaisiin ensimmäisen kerran vuonna 1908 Lontoossa. Nykyään FIFA World Cup on arvostetummassa asemassa jalkapallomaailmassa kuin olympialaiset. Vuoden 2016 olympialaisten jalkapallon turnauksen Rio de Janeirossa voitti Brasilia, hopealle sijoittui Saksa ja pronssille Nigeria.

Mestarien Liiga

Mestarien Liiga eli UEFA Champions League on Euroopan jalkapalloliiton järjestämä turnaus, johon osallistuu Euroopan korkeimpien sarjatasojen parhaat joukkueet. Liiga järjestetään vuosittain ja se on perustettu vuonna 1955. Kaikkiaan 16 joukkuetta osallistuvat Mestarien Liigaan, alkulohkossa joukkueita on 32. Mestarien Liigan hallitseva mestari on Real Madrid (La Ligasta), jolla on myös halussaan eniten mestaruuksia.

Kansalliset

Englannin Valioliiga

Englannin Valioliiga eli Premier League on Englannissa pelattava jalkapallon sarja ja samalla se on Englannin korkein sarjataso. Liigaan osallistuu 20 joukkuetta Englannista ja Walesistä. Ensimmäinen Valioliigakausi pelattiin vuosina 1992-1993 (voittajana Manchester United), ja se pelataan vuosittain Englannissa. Kauden 2017-2018 hallitseva mestari on Manchester City.

Italian Serie A

Serie A on Italian jalkapallon korkein sarjataso. Sarjaa on pelattu vuodesta 1929 lähtien. Serie A:n halitseva mestari on Juventus, jolla on myös hallussaan eniten mestaruuksia.

Saksan Bundesliiga

Korkein Saksan jalkapallon pääsarja on vuonna 1963 perustettu Saksan Bundesliiga eli Fuß ball-Bundesliga. Bundesliigaan osallistuu 18 joukkuetta. Saksan Bundesliigan hallitseva mestari on FC Bayern München.

Espanjan Primera Division

Primera Division eli La Liga on Espanjan kovin sarjataso. Ensimmäinen La Liga on järjestetty vuonna 1928 ja nykyään sarjaan osalllistuu 20 joukkuetta. La Ligan hallitseva mestari on Barcelona, puolestaan Real Madridilla on eniten mestaruuksia hallussaan.

Suomen Veikkausliiga

Veikkausliiga on korkein jalkapallon sarjataso Suomessa. Se on persutettu vuonna 1990 ja sen toimitusjohtajana toimii Timo Marjamaa. Veikkausliigaan osallistuu 12 joukkuetta. Parhaiten menestyneet joukkueet pääsevät osallistumaan UEFA:n Mestarien Liigaan. Veikkausliigan hallitseva mestari on HJK eli Helsingin Jalkapalloklubi, jolla on hallussaan myös eniten mestaruuksia.

Vedonlyönti

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja sitä pelataan ympäri maailmaa. Se että jalkapallo on niin suosittua, mahdollistaa sen että pelattavia kohteita löytyy paljon ja usein myös kertoimet ovat hyvät. Jalkapallon vedonlyöntiin on saatavilla paljon pelivihjeitä.

Suosituimmat pelimuodot

Pitkäveto

Yksinkertaisin pelimuoto on pitkäveto eli 1×2. Pelaaja pyrkii arvaamaan onko ennaltamäärätyn ottelun lopputulos 1 eli kotivoitto, x eli tasapeli vai 2 eli vierasvoitto. Pelissä on käytössä kiinteät kertoimet. Joissakin tapauksissa on käytössä Deaw no Bet, jolloin pelimuodossa ei ole valittavana tasapeliä.

Tulosveto

Tulosveto on suosittu pelimuoto, jossa pelaaja yrittää ennakoida ennaltamäärätyn ottelun täydellisen lopputuloksen. Tulosvedossavoi olla käytössä kiinteät tai muuttuvat kertoimet. Tulosvetoa hieman haastavampi pelimuoto on moniveto. Monivedossa pelataan tulosvetoa useammalle pelikohteelle samaan aikaan. Monivedossa kertoimet saatavat nousta erittin korkealle, joten voitot voivat olla todella suuria.